Njut av tystnaden

För mindre båtar börjar elmotorer redan att bli ett intressant alternativ. Bättre och lättare batterier, smartare motorer och sjunkande priser gör att det våras för tyst eldrift till sjöss.

VANLIGA BÅTMOTORER BULLRAR och smutsar ner, i synnerhet gamla tvåtaktsmotorer där uppemot 30 procent av bränslet går oförbränt rakt ut i vattnet. Men även moderna fyrtaktare drar mycket bränsle, vattenmotståndet hos en båt är helt enkelt större än luftmotståndet hos en bil. När farten ökar stiger dessutom bränsleförbrukningen snabbt. Motorbåtar är med dagens bensinpriser ganska dyra i drift.

– Elmotorer har blivit allt mer mogna som ett alternativ för att driva båtar. De är rena, tysta, klimatsmarta, nästan underhållsfria, billiga att köra och enkla att hantera, säger Jesper Peterson, produktansvarig för rankningsajten toptensverige.se hos Naturskyddsföreningen.

Men liksom i elbilar är räckvidden fortfarande en svag punkt.

– För kortare bad- eller fisketurer i insjöar med en liten eka eller gummibåt eller som hjälpmotor på en mindre segelbåt är eldrift nu ett konkurrenskraftigt alternativ, säger Jesper Peterson. För lite längre resor ut på öppet hav krävs en dyrare motor och en större batteribank. Den som vill åka fort har dock inte så mycket att hämta än. Men i test har vi funnit att om man kör i 80 procent av maxfarten så kan batteritiden nästan fördubblas.

Eldrift kan i dag till rimliga kostnader ersätta bensinmotorer på upp till 10–15 hästkrafter. Teknikutvecklingen går fort, sam-tidigt som priserna på motorer och batterier faller. För större och snabbare motorbåtar är eldrift ännu inte konkurrenskraftig jämfört med den traditionella utombordaren. Det finns dock mindre elmotorer som man monterar på sin befintliga utombordare som ett komplement för fiske.

– Tystnaden är fantastisk, tänk att kunna föra ett normalt samtal i motorbåten medan man åker.

Eldrift i båten kräver dock lite mer än bara en motor, det måste finnas ett tillräckligt kraftfullt batteri och förstås också laddmöjligheter. Om du kan ladda batteriet i båten är blybatterier för marint bruk ett billigare alternativ. Måste du lyfta ur bat-teriet för att ladda är litiumjonbatterier att föredra. De kan lagra mycket mer energi per kilo och tål många fler urladdningar, men de är också mycket dyrare i inköp.

– Vi vill så kunskapsfrön och få folk att tänka på elmotoralternativet också, säger Jesper Peterson. Det är viktigt att analysera sina behov och inte känna sig tvungen att köpa en bensinmotor fast man egentligen skulle klarat sig bra med en elmotor.

Det finns alldeles för många gamla tvåtaktare kvar i drift, cirka 175 000 i hela landet. De bör ersättas i första hand, men det kan även vara motiverat att byta ut mindre fyrtaktare, enligt Jesper Peterson.

Laddström på bryggan

Motorbåtsägaren kan ju fundera på om det går att sätta upp ett litet vindkraftverk vid bryggan för laddningen. Båtklubbar och gästhamnar bör ganska enkelt kunna erbjuda laddmöjligheter vid båtplatserna.

Jämför motorer

På webbplatsen www.toptensverige.se kan du jämföra elbåtmotorer och se vilka modeller som är mest energieffektiva. En elutombordare kan kosta från ett par tusen till uppemot 40 000 kronor eller mer. Det är i sig ganska konkurrenskraftigt jämfört med bensinmotorer, givet de låga driftskostnaderna. Men sen tillkommer ju batterier och laddmöjligheter.

Ladda medan du seglar

För ­segelbåtar är det ju vanligt med solcellsladdning till båtens elsystem. Men det behövs en ganska stor laddeffekt för att strömmen ska räcka även till en elmotor på kanske 1000 watt, ett litet vindkraftverk och en större batteribank kan vara lösningen. Det finns också system på marknaden för elinombordare som kan fungera som generator och ladda batterierna medan man seglar.

Artikeln publicerades i
Gilla, dela och diskutera våra artiklar på Facebook Följ oss på Facebook