Använd din makt som aktieägare

Köper du aktier är du delägare i företaget, kan lämna motioner, gå på bolagsstämman och ställa frågor. Illustration: Getty

Använd din makt som aktieägare

Som aktieägare kan du stötta de bolag du vill och försöka förändra det du inte gillar.

Om man sparar i gröna eller hållbara fonder överlåter man till fondbolaget att investera hållbart eller att förändra företag i hållbar riktning. Men det går att göra själv också. Genom att köpa aktier. Då är du delägare i företaget, kan lämna motioner, gå på bolagsstämman och ställa frågor.

– Därför är det viktigt att du har en god insyn i företaget. Vilka råvaror har de och hur framställs de? Hur tas utsläpp och kemikalier om hand i produktionen? Hur arbetar företaget aktivt med att sänka miljöavtryck genom digitala möten i stället för resor och så vidare, säger Sharon Lavie, familjeekonom på Ikano Bank.

Men hur ska man välja bolag?

Många aktiesparare fokuserar på de stora bolagen på Stockholmsbörsen, OMX Large Cap. Men Joakim ­Sandberg, professor i finansiell etik vid Göteborgs universitet och författare till Sparande för en bättre miljö, som Naturskyddsföreningen gett ut, tycker att man inte nödvändigtvis ska satsa på stora etablerade börsbolag.

Att köpa aktier i hållbara företag som behöver pengar för att genomföra sin vision kan vara ett annat sätt. Det är mer ekonomiskt riskabelt, men kan göra mer nytta, enligt honom.

– Titta på de mindre börslistorna och på nyemissioner där. Risken är hög så satsa bara en liten slant som du kan avvara.

Oavsett vilka aktier du tänker köpa är processen densamma. Så här gör du:

Öppna konto

En förutsättning för att köpa aktier är att ha ett aktiekonto eller ett ISK, investeringssparkonto. Har du inte ISK är det enkelt att öppna via din bank eller en nätmäklare. ISK är det smidigaste sättet eftersom du betalar en årlig schablonskatt i stället för att deklarera alla aktieaffärer var för sig.

Välj aktier

Det bästa är om du hittar några bolag som både kan ge hyfsad avkastning och som du vill påverka i en viss riktning. Det finns två tydliga strategier.

En är att du investerar i bolag där du sympatiserar med inriktning och grund­värdering. Det kan vara alltifrån ett vindkraftsbolag till ett företag som jobbar för att effektivisera kollektivtrafiken.

Ett annat är att inte bry dig om företagets nuvarande hållbarhetsarbete utan välja bolag som du vill påverka och som dessutom ger bra avkastning.

Vilken typ av aktier

De flesta börsnoterade bolag har olika typer av aktier. De vanligaste är A- och B-aktier. Skillnaden brukar vara att A-aktierna väger tyngre på bolagsstämman. I många bolag ger en A-aktie en röst, medan en B-aktie ger en tiondels röst. Det brukar betyda att A-aktierna är dyrare. Makt kostar. Men vill du bara vara med på stämman duger det gott med röstsvagare aktier.

Läs på

Lär dig mer om de bolag du har aktier i. Läs årsberättelser, rapporter och följ med i medierna. Fundera över vad du vill försöka förändra i bolaget.

Ge styrelsen förslag

Nästan alla bolagsstämmor är på våren. Tidningen ­Privata Affärer är lättöverskådlig med datum för de flesta stämmor. Kolla när ditt bolag har stämma och vad som står i stadgarna om tidigaste kallelsedag till årsstämman. Vill du ha med en fråga på bolagsstämman ska den ha kommit till styrelsen senast en vecka innan denna tidigast får kalla till stämma. Se till att ha några veckors marginal.

Anmäl dig till stämman

Så fort du får kallelsen till stämman, anmäl dig. I kallelsen ska ditt förslag finnas med som en punkt om du har skickat i tid. Normalt sett är det inte speciellt många förslag från enskilda aktieägare i de stora bolagen. 2019 var det två förslag till Swedbanks årsstämma och ett till H&M:s. Och det är två av de absolut största börsbolagen med nästan 100 000 aktieägare vardera.

Tipsa medier

Ekonomijournalister hinner sällan granska dagordningar till bolagsstämmor. Och är de på plats fokuserar de främst på siffror och styrelseval. Enskilda aktieägares åsikter lyfter de sällan fram. Försök i stället få fram din åsikt några veckor före stämman. Mejla eller ring en redaktion eller journalist och beskriv kort varför ditt förslag har ett allmänintresse.

Prata på bolagsstämman

Förslagsställare brukar få möjlighet att prata. Gör det. De stora bolagen har tusentals aktieägare på sina stämmor så de kan vara ett sätt att bli lite ”känd”. Tänk igenom noga och var väl förberedd. Håll det kort och förklara tydligt vikten för företaget av ditt förslag.

Starkare tillsammans

Blir det inget gehör för ditt förslag kanske du kan liera dig med fler aktieägare nästa år. Du kan få kontakt med andra aktiesparare i aktieklubbar, de finns med grön profil. Ju fler som står bakom en motion på en stämma, desto svårare blir det för bolagsstämman att avfärda.

Artikeln publicerades i