Vinnare av Tidskriftspriset 2022 – ÅRETS TIDSKRIFT FACKPRESS
Vinnare av Publishingpriset 2022 – Medlemstidning – Individ

Varm mat i plast?

KONSUMENTFRÅGOR * Finns det risker med att värma mat i plastförpackningar och varför dör maskarna i komposten? Det är några frågor till Grön Guide i detta nummer.

Är polyuretan hälsofarlig?

Polyuretan används ofta som beläggning på textilier för att skapa en vattenavvisande yta. Exempel på textilier kan vara kuddfodral eller jackor som ska likna skinnjackor. Är polyuretan farligt för hälsa och miljö?

Johanna, Borås

SVAR: Polyuretanbeläggningar är ett bättre alternativ än till exempel beläggningar av pvc. Polyuretan har dock olja som råvara och är inte nedbrytbart. När ämnet tillverkas eller förbränns så frigörs bland annat aromatiska di-isocyanater. Flertalet av dessa är giftiga vid inandning, vissa är cancerframkallande och giftiga för vattenlevande organismer. Det innebär alltså att det finns hälsorisker vid tillverkningen och när man värmer upp eller bränner kasserade produkter. Det är därför mycket viktigt att kläder och textilier med polyuretan lämnas in till återvinning. Däremot skall det inte vara fara för hälsan när du använder produkten.

Weronica Rehnby, Handla Miljövänligt, SNF

Förvara mat i plast?

Hur ska man bäst förvara dricksvatten? I dunkar av vit plast eller i pet-flaskor? Vad är farligt när det gäller att förvara mat? Är det värre om maten är varm närman lägger den i plastkärlen? Hur farligt är det att värma mat i mikron i plastkärl?

Jeanette Eklöf, Sollentuna

SVAR: pet är antagligen bättre än vit plast. En pet-flaska vet man åtminstone vad den innehåller. Vit plast kan vara en salig blandning. Dessutom avger ofta plastdunkar en plastlukt som indikerar att det är kemikalier som släpper från plasten. Det är inte säkert att dessa kemikalier är farliga, men den som vill känna sig trygg bör välja pet. Det allra bästa är dock glas eller rostfritt stål. Detsamma gäller vid matförvaring. Kemikalier släpper dessutom i högre grad till maten när de utsätts för värme.

Ulrika Dahl, chef miljögifter, Naturskyddsföreningens kansli.

Bygga giftfri möbel

Vi ska bygga en stor förvaringsmöbel med hyllplan och lådor och försöker göra den så miljövänlig vi kan. Är vi på rätt spår när vi tänker oss obehandlat, massivt trä och miljömärkt färg eller finns det lättare och bättre sätt att få en möbel som avger minimalt med hälsovådliga kemikalier?

Camilla

SVAR: Jo, du är på rätt spår. Det finns färdiga hyllplan – skivor i massivt trä – som limmats till så kallat lamellträ. Limmet i skivorna är relativt harmlöst. Av dessa går det lätt att bygga hyllor och lådor.

Anders Friström, redaktör

Vad har hänt i varmkomposten?

Vi har en varmkompost som har fungerat bra wi många år med ett myller av maskar. Nyligen fann jag en livlös sörja av maskar överst i komposten. Jag blandar matavfall med såg- och hyvel­spån från snickar­boden. Under senare tid har mycket ekspån hamnat i komposten. Kan det vara ekträet som masken inte klarade?

Rolf Pettersson, Anderstorp

SVAR: I en varmkompost kan det bli upp till sjuttio grader varmt, vilket inga maskar klararI den komposttypenärdet främst mikrober som görjobbet. Närdu sen tar ut kompostjorden och låter den eftermogna kommermaskarna tillbaka. Ekspåneller inte spelar nog inte såstor roll. Det viktigaäratt mata hushållskomposten med lagom mängd kolrikt strömaterial som suger upp fukt. 

Anders Friström, redaktör


Den här artikeln kommer ur Sveriges Naturs artikelarkiv för artiklar som publicerats i den tryckta utgåvan av Sveriges Natur mellan 1998 och 2017.

Skribent Anders Friström
Artikeln publicerades i