Annons

Tågluff ger perspektiv

VINKLAT * Hela familjen på tågluff i Östeuropa, det blev en rolig och klimatsmart semester. Men ska tåget vara ett alternativ för framtiden behövs investeringar i bättre järnvägssystem i Europa.

Skribent Svante Axelsson, Generalsekreterare, Naturskyddsföreningen

Jag gjorde i höstas en tågluff med familjen i österled. En upplevelse med mersmak även om nästa tur skall gå till länder med mer järnväg. Kroatien, Serbien, Makedonien och Grekland är inte de mest järnvägstäta länderna ­precis. I järnvägsbibeln, där alla Europas avgångar finns med, har Grekland två sidor och Italien hundra.

Alla har inte sett avundsjuka ut när vi sagt att vi skall tågluffa med tre barn på 10, 8 respektive 4 år, utan glatt önskat oss lycka till med ett ironiskt smil på läpparna. Men barnen klarade tågluffen kanonbra, gillade läget och tyckte det mesta var spännande.

Tågluff sätter verkligen Karin Boyes uttryck ”det är vägen som är mödan värd” på sin spets. De långa transporterna i egna kupéer fylldes lätt med kortspel, läxläsning, gitarrspel och spännande samtal som inte alltid hinns med i vardagen. Att komma fram snabbt är inte alltid kul, vilket är en skön insikt när flygpriserna successivt kommer att öka. Det gick ju inte att undgå att hela tiden jämföra med SJ. Det första som slog mig var att ju fattigare land desto bättre restaurangvagn. I Serbien var det vita dukar och färska blommor på borden. Jag saknade inte mikrovågsugnen från X2000 en enda gång. Störst intryck gjorde Deutsche Bahn med sina fina vagnar och fantastiska service.

EUs järnvägssystem lider av stora problem, det är inte ens samma spårbredd eller spänningar i ledningarna och ännu mindre synkade tidtabeller. Kanske är lösningen att Deutsche Bahn tar över allt ihop och får systemet att funka? En gemensam EU-valuta har vi, men järnvägen tycks vara nationalstaternas sista bastion.

Väl hemma kom chocken – regeringens järnvägsbudget. Folk vill åka tåg, samtidigt ökar kaoset på den svenska järnvägen. Regeringen minskar i den senaste budgeten på järnvägsunderhållet, trots att det är den största orsaken till förseningar och inställda tåg. Men inte nog med det – den investerar mindre i ny järnväg jämfört med förra året. Och som grädde på moset höjs banavgifterna, medan regeringen låter bli att införa kilometerskatt på lastbilar. Är det fler än jag som börjar fundera på ett nationellt järnvägsupprop?


Den här artikeln kommer ur Sveriges Naturs artikelarkiv för artiklar som publicerats i den tryckta utgåvan av Sveriges Natur mellan 1998 och 2017.

Skribent Svante Axelsson, Generalsekreterare, Naturskyddsföreningen
Artikeln publicerades i