Ska vi byta kläder?

VINKLAT * Idén är enkel, ta med dig plagg du tröttnat på och byt till dig roligare kläder av andra. Under stora klädbytardagen den 21 april har du chansen att förnya garderoben, gratis och miljösmart.

Skribent Jessica Andréason, Projektledare För Klädbytardagen

På första klädbytardagen för två år sedan hade jag inte riktigt insett det fina med att byta kläder. Hastigt hade jag rotat fram några toppar och byxor som kändes lite hopplösa. Så jag blev lätt förvånad när en ung tjej plockade till sig min blus och en kollega norpade åt sig sommarbyxorna och sa att de skulle bli toppen för henne i sommar.

Själv hittade jag en jeanskjol som jag levt i de senaste två somrarna. En vän som stått först i kön fyndade en skotskrutig röd regnrock från sent 70-tal. En äldre kvinna gick förbi och sa: »Vad roligt att du gillade min regnrock, jag tänkte att det var dags för en yngre kvinna att ha den nu!«

Lördag den 21 april är det åter dags för Sveriges största klädbytardag och jag hoppas att ännu fler får chansen att prova på hederlig byteshandel. När det här skrivs är Mölndal, Göteborg, Stockholm, Malmö, Eskilstuna, Östersund, Gävle, Stenungsund, Jönköping och ytterligare ett tjugotal platser klara för klädbyten. På www.naturskyddsforeningen.se/kladbytardagen finns en lista med tider och platser.

I fjol var både arrangörer och besökare nöjda med klädbytardagen. I Göteborg kom 800 personer och i Stockholm räckte inte lokalen för alla. I stället spontanbytte en grupp personer kläder i närmsta lilla park. Även i New York börjar klädbyten bli stort. Inför National Swapping Day i januari berättade en av arrangörerna att hon inte köpt ett enda nytt plagg på fyra år!

Tanken med organiserade klädbyten är tilltalande. Alla bidrar med max fem fina plagg och väljer nya som förnyar garderoben. Kläderna ska vara i fint skick, hela och rena. Sen är det fantastiskt miljösmart, gratis och roligt. En känsla av meningsfullhet kan infinna sig, som att man bidrar till något större.

Redan före jul började jag lägga fina, sällan använda plagg i en särskild klädbytarkasse. Där ligger än så länge festklänningen jag använt en gång, en kavaj, en jeansjacka och två blusar. Ju mer jag byter och köper på second hand, desto snabbare blir jag att byta det vidare. Som att jag lånar och lämnar tillbaka till en gemensam garderob. Att det ibland blir lite mer luft i min egen ser jag bara som en fördel.


Den här artikeln kommer ur Sveriges Naturs artikelarkiv för artiklar som publicerats i den tryckta utgåvan av Sveriges Natur mellan 1998 och 2017.

Skribent Jessica Andréason, Projektledare För Klädbytardagen
Artikeln publicerades i