Jordnära Edelkoort

KULTUR * Trendgurun Li Edelkoort tror på ett nytt samförstånd med naturen. Med utställningen Earth Matters på konsthallen Artipelag visar hon både dagens miljöförstöring – och möjliga lösningar.

Skribent Mats Hellmark

NYLIGEN bortgångne tyske konstnären Jurgen Lehls färgstarka och vackra lampor lyser upp ett helt utställningsrum. Formerna associerar till havsdjur och bojar, och materialet är också marint, men helt skapat av människan. Lamporna är gjorda av plastföremål som spolats i land på den japanska strand han bodde vid.

Mötet med Lehl och hans verk var startpunkten för Li Edelkoorts och Philip Fimmanos utställning Earth Matters på konsthallen Artipelag utanför Gustavsberg.

– Plasten förstör inte bara skönheten på en strand, utan växer till hela öar i havet och blir små partiklar som tränger in i allt. Ett bevis på att vi är på väg att döda oss själva som art, säger Li Edelkoort. 

Earth Matters är både en sorgesång över vår överkonsumtion av resurser och en hyllning till nya lösningar och sätt att skapa skönhet utan att belasta planeten som växer fram i dag hos unga designer och konstnärer.

– Med utställningen vill vi visa innovativa tänkare som kan få oss att tänka om och tänka nytt. Början till svar på frågan om hur vi kan fortsätta att skapa skönhet utan att missbruka och skymfa.

Objekten är många och väldigt olika. Från Massoud Hassinis vinddrivna minfångare som liknar en väldig maskrosboll till Julia Lohmanns organiska sjögrässkulpturer och Tomáš Libertínys vaxkakeamfora tillverkad i samarbete med bin.

Svenska Karin Auran Frankensteins schäslong/tron i lufttorkad kodynga är ett svar på hennes frustration över hög energiförbrukning och giftiga glasyrer inom keramiken. Med hjälp av traditionell husbyggnadskonst och en mongolisk teknik för att bygga stora buddhastatyer hittade hon ett sätt att bygga starkt utan bränning.

– Den håller för att sitta i och har åkt runt världen med Li Edelkoort sedan 2008, berättar Karin Auran Frankenstein.

En hållbarhet som tillsammans med övriga 80-talet verk ger framtidshopp. Utställningen visas till den 3 maj. 

Mats Hellmark


Den här artikeln kommer ur Sveriges Naturs artikelarkiv för artiklar som publicerats i den tryckta utgåvan av Sveriges Natur mellan 1998 och 2017.

Skribent Mats Hellmark
Artikeln publicerades i