Annons

Inspirerande och ätliga

AKTUELLT I KORTHET * Myror kan inspirera till smartare infrastruktur och transportvägar.

Skribent Anders Friström, Mats Hellmark Och Ylva Johnson

DET VISAR EN ny studie från matematiska institutionen vid Uppsala universitet. Genom att kombinera matematiska modeller och fältdata från stignätverk byggda av den australiska myran Iridomyrmex purpureus har man identifierat mekanismer med bra balans mellan effektivitet, snålhet och robusthet.

– Studien är ytterligare ett steg mot att förstå naturen och att använda det vi observerar där för att för-bättra designen av system skapade av människan, säger professor David JT Sumpter.

Intresset ökar för insekter även som mat, med syftet att minska köttkonsumtionen. Ett förslag från Belatchew arkitekter är att inrätta så kallade insektsfarmer i stadsmiljö. Stockholmarnas köttbehov skulle i teorin kunna ersättas med insektsodlingar på nio av stadens större trafikrondeller. Med speciella glober i femvåningshöjd skulle insekter kunna odlas på nästan 500 000 kvadratmeter.

Än så länge hindrar dock byråkratin. Entreprenörerna Hakuna mat i Göteborg och Qvicket i Stockholm har båda tvingats stoppa sin försäljning efter kommunala beslut. 

Ett fåtal rika orsakar stora utsläpp 

Att utsläpp är en klassfråga visar en undersökning som ekonomerna Thomas Piketty och Lucas Chancel gjort av hur koldioxidutsläpp fördelade sig mellan olika samhällsgrupper 1998–2013. National­ekonomerna föreslår en flygskatt för de rikaste.

Årliga koldioxidutsläpp per person:

 

  • 200 ton: Den rikaste procenten i USA, Luxemburg, Singapore och Saudiarabien.
  • 6 ton: Globalt genomsnitt.
  • 0,1 ton: Lägsta inkomstgrupperna i Honduras, Rwanda och Mali.

[Källa: Carbon and inequality: from Kyoto to Paris.]


Den här artikeln kommer ur Sveriges Naturs artikelarkiv för artiklar som publicerats i den tryckta utgåvan av Sveriges Natur mellan 1998 och 2017.

Skribent Anders Friström, Mats Hellmark Och Ylva Johnson
Artikeln publicerades i