Annons
Blockpolitikens sista dagar?

Blockpolitikens sista dagar?

VÄLJARNA SATTE MILJÖN HÖGT inför EU-valet. Kan frågan bubbla upp även inför höstens val? Ser vi till människors ökade oro över miljöförstöring och hur förstagångsväljare prioriterar så rymmer miljöfrågan en möjlighet för alla partier som kan formulera en konkret politik. 

VÄLJARNA SATTE MILJÖN HÖGT inför EU-valet. Kan frågan bubbla upp även inför höstens val? Ser vi till människors ökade oro över miljöförstöring och hur förstagångsväljare prioriterar så rymmer miljöfrågan en möjlighet för alla partier som kan formulera en konkret politik. 

Den spaningen borde vara central för Moderaterna dessa dagar. Partiet har varit mest motvalls av alla i klimatpolitiken och backade också mest i EU-valet. Det behövs en uppryckning i miljöfrågan.

En sådan skedde efter valet 2006. Fredrik Reinfeldt sa att Moderaterna hade missat klimatkrisen men att det skulle bli ändring. På det följde miljöretorik, höjda klimatmål och till och med skatteväxling. Men efter klimatfloppen i Köpenhamn 2009 försökte Moderaterna spela ner frågan inför valet 2010.

Och där har man fastnat. Kanske för att Moderaterna tror att klimatretorik från Reinfeldt skulle lyfta en fråga som främst gynnar Centerpartiet och Miljöpartiet, även om man själv skulle locka vissa väljare?

I vilket fall visade EU-valet att motvalsens miljöpolitik är långt ifrån optimal för Moderaterna. Utan nya tag riskerar man att i höst tappa även i riksdagen och många kommuner. Vår granskning av mandatperioden visar nämligen en lika svag moderat miljöpolitik i riksdagen som i parlamentet.

Det är märkligt att ett parti som ofta talar om entreprenörskap och innovationer ser så pessimistiskt på människans möjligheter att klara omställningen till en hållbar utveckling. Särskilt eftersom historien visar att både miljökostnader och förändringskapacitet mer än en gång har underskattas.

Tyvärr är Socialdemokraterna inte mycket bättre. De har förvisso högre mål, större budget och fler redskap, men Löfven driver sällan linjen att omställningen kan ge jobb och framtidstro. Det är märkligt, med tanke på vilket avstånd till Moderaterna man snabbt skulle kunna skapa.

Nettot av storpartiernas passivitet är en handlingsförlamad riksdag i många miljöfrågor. Trots att det finns parlamentarisk majoritet för en rad viktiga miljöbeslut så fastnar utvecklingen i block av betong.

När vi i Naturskyddsföreningen påtalar detta får vi starkt stöd från både höger och vänster, men låsningen har hittills varit för stark. Det läget kan snabbt förändras, både inför och efter höstens val. Som partipolitiskt obunden granskare ska vi göra vårt bästa för att sätta en miljöagenda i valrörelsen.

Inför EU-valet gick den uppgiften utmärkt. Vi gav medlemmar och andra fylligare miljöinformation än någon annan aktör, och vi såg de största tidningarna, radio- och teveprogrammen spegla våra rapporter. Partiernas toppkandidater kom på våra debatter.

Med ett växande medlemstal och allt fler aktiva, och med miljöfrågan på uppgång i debatten, hoppas vi att partierna nu lyfter fram vad de konkret vill göra på miljöområdet kommande mandatperiod. Ser vi framåt finns inga avgörande ideologiska spärrar mot högre miljötempo i riksdag och regering.

När kommuner och företag miljösatsar, och när svenskarna i val straffar ut partier som tar lätt på miljöfrågan, ja då bör alla ha att vinna på en mer offensiv miljöpolitik. Inte minst våra barn.


Den här artikeln kommer ur Sveriges Naturs artikelarkiv för artiklar som publicerats i den tryckta utgåvan av Sveriges Natur mellan 1998 och 2017.

Artikeln publicerades i