Annons
Berg- och dalbana för skogsskyddet

Berg- och dalbana för skogsskyddet

MÅNGFALD * I vårbudgeten återställdes anslaget till biologisk mångfald till samma nivå som året innan. Det är mycket positivt enligt Naturskyddsföreningen. Men återställaren är bara tillfällig och tas från ett sänkt anslag för sanering av förorenad mark.

Skribent Anders Friström

Först stoppade regeringen en tidigare beslutad stegvis ökning av anslaget till inköp av reservats¬mark, i förra statsbudgeten kom beslut på att reservatsanslaget skulle minska med 50 miljoner för 2008 och därefter med 200 miljoner varje år 2009 och 2010. I årets vårbudget dras dock anslagsminskningen tillbaka, men bara för i år och till priset av minskade anslag till sanering av förorenad mark. Vad som sker nästa år är oklart.

– Denna berg-och-dalbanepolitik ger oklara signaler till mark¬ägare som i dag inte vet vad de ska göra med sina värdefulla skogar – om de inte tror att de kan få betalt för marken i framtiden är risken stor att de avverkar nu när virkespriserna är höga. Det är ett allvarligt hot mot den biologiska mångfalden, säger Mikael Karlsson ordförande i Naturskyddsföreningen.

Miljöminister Andreas Carl¬gren har tidigare pekat på en finsk modell där markägaren hyr ut sin mark frivilligt som ett alternativ till reservatsbildning.

– Vi har i en rapport visat att den finska modellen skulle bli nästan tio gånger dyrare för staten än att bilda naturreservat. Dessutom finns redan frivilliga modeller i Sverige, men varken myndigheter eller forskare bedömer att de räcker. Mycket mark måste därför även i framtiden skyddas som reservat med marknadsmässig ersättning till mark¬ägarna. Det finns inga genvägar för att skydda skogar, säger Mikael Karlsson.


Den här artikeln kommer ur Sveriges Naturs artikelarkiv för artiklar som publicerats i den tryckta utgåvan av Sveriges Natur mellan 1998 och 2017.

Skribent Anders Friström
Artikeln publicerades i