Vinnare av Årets tidskrift 2022 & Publishingpriset 2022

Sveriges Natur är årets tidskrift 2022
scenbild

Delar av Sveriges Naturs redaktion tar emot priset för Årets tidskrift 2022 på tidskriftsgalan på Cirkus i Stockholm. Foto: Lennart Frykskog

Sveriges Natur är årets tidskrift 2022

För andra gången på sex år har Sveriges Natur utsetts till årets tidskrift. Priset för Årets tidskrift 2022 delades ut på branschorganisationen Sveriges Tidskrifters tidskriftsgala på Cirkus.

”Att göra tidskrift är att klara av det mjuka och det hårda, att ha modet att granska och känslan att berätta och inspirera. Årets facktidskrift kan avslöja hur svenska pensionspengar går till kinesisk kolkraft, för att på nästa sida ta med läsaren på björnsafari i svenska skogar. Ingen annan  gör det lika bra. Bajsar björnar i skogen? Är Sveriges Natur Årets Tidskrift?”

Så löd juryns motivering när priset för Årets tidskrift delades ut på branschorganisationen Sveriges Tidskrifters tidskriftsgala, på Cirkus i Stockholm, den 19 oktober. På plats kunde tidningens redaktör Mats Hellmark och vikarierande redaktör Anna Ljungström ta emot priset tillsammans med tidningens fasta frilansreporter Anna Froster.

På plats var inte chefredaktör Erik Halkjaer, formgivare Agnes Dunder och Isabelle Strengbom, som är föräldraledig.

– Det var så klart tråkigt att inte vara på plats, men så kul att följa det hela på distans och veta att vårt hårda arbete med att upprätthålla Sveriges Naturs roll som Sveriges största miljö- och naturtidning nu belönades, igen. Tidningen har vunnit fina priser innan, men inget pris är finare än det senaste, sa Erik Halkjaer som under prisceremonin befann sig i Colombia.

Pandemin till trots ökade Sveriges Naturs upplaga, till 130 600, och räckvidden till 179 000, år 2021. Tillika ökade även annonsintäkterna.

När Sveriges Natur belönades med Årets tidskrift (2016) senast nådde tidskriften 157 000 läsare. Tidskriften distribueras till Naturskyddsföreningens medlemmar, prenumeranter och säljs i utvalda Pressbyråbutiker.

Sveriges Natur har tidigare utsetts till Årets tidskrift, 2016, och nominerats 2014, liksom nominerats till Årets AD och Årets grepp 2020. År 2017 vann tidskriften Publishingpriset för sin webbtidning och 2017 och 2018 vann tidskriften Föreningen för grävande journalisters pris för granskande journalistik, Guldspaden. Tidskriften var även nominerad till Guldspaden 2019 och 2021.

Senaste nytt från Sveriges Natur direkt i ditt flöde Följ oss på X