Annons
Skogsstyrelsen kräver att skogsägare skyddar fridlysta arter

Enligt flera domar från mark- och miljödomstolar stämmer inte rådande praxis inom svenskt skogsbruk överens med lagstiftningen. Foto: Mats Hellmark

Skogsstyrelsen kräver att skogsägare skyddar fridlysta arter

Skogsägare måste ta betydligt större hänsyn än tidigare till fridlysta arter. Det menar Skogsstyrelsen som ser en ”ny ordning i skogen”, utifrån flera domstolsbeslut i artskyddsärenden.

I går, torsdagen den 10 februari, gick Skogsstyrelsen ut med ett pressmeddelande som säger att markägare är ansvariga för att ta reda på vilka arter som finns i deras skog. Ägarna ska också se till att fridlysta arter inte skadas vid exempelvis en avverkning.

”Ett beslut om att lagen ska följas”

− I takt med att domstolsutlåtanden trillar in blir bilden tydlig av hur EU:s artskyddslagstiftning ska tolkas. Egentligen är det helt enkelt ett beslut om att lagen ska följas, säger Göran Rune som är chef för Skogsstyrelsens skogsavdelning.

Enligt EU:s artskyddsförordning är det förbjudet att störa samtliga fågelarter och andra fridlysta arter. Inom svenskt skogsbruk har praxis varit att detta enbart gäller om artens bevarandestatus påverkas negativt.

Enligt flera domar från mark- och miljödomstolar runt om i landet stämmer i praxis inte överens med lagstiftningen. Skogsägare är skyldiga att visa hänsyn till samtliga vilda fågelarter på individnivå, och även till en lång rad andra fridlysta växter och djur, för att få genomföra skogsbruksåtgärder. De är också skyldiga att skaffa den kunskap som krävs för att inte bryta mot lagen.

Kan påverka skogsbruket drastiskt

Lantbrukarnas Riksförbund (LRF) anser att denna tolkning i princip skulle omöjliggöra skogsbruk i Sverige, men det är för tidigt att säga, enligt Åsa Lundberg på Skogsstyrelsen.

− Riktigt vad som kommer att krävas av skogsbruket vet vi inte. Det vi ser nu är vartåt rättsläget pekar: att vi behöver utreda mer inför en avverkning och agera på ett annat sätt när det gäller de fridlysta arterna. Vi jobbar stenhårt just nu för att se hur man eventuellt kan anpassa åtgärderna, och vi kommer att gå ut med mer information så snart vi kan, säger Åsa Lundberg.

En anpassning skulle till exempel kunna vara att inte avverka under den period på våren som är kritisk för fågelungarnas överlevnad, enligt Rebecca Nordenstam som är jurist på Naturskyddsföreningen. Hon välkomnar Skogsstyrelsens besked.

− Vi är glada att de har lyssnat på vad EU-domstolen säger och på de rättsprocesser som bland annat Naturskyddsföreningen har varit med om att driva. Skogsbruk går att bedriva på många olika sätt, säger Rebecca Nordenstam.

Senaste nytt från Sveriges Natur direkt i ditt flöde Följ oss på X