SCB: Svenskarnas utsläpp av växthusgaser minskar
cyklist med bil

Svenska hushålls privata utsläpp har, enligt SCB, minskat de senaste tre åren, framför allt på grund av minskad konsumtion av drivmedel. Foto: Sean Gallup/Getty Images

SCB: Svenskarnas utsläpp av växthusgaser minskar

De produktionsbaserade svenska utsläppen av växthusgaser har minskat med 11 procent på tre år. Det visar ny data från Statistiska Centralbyrån (SCB) som Sveriges Natur bearbetat.

Sveriges utsläpp av växthusgaser var 35,6 miljoner ton de tre första kvartalen 2022. De tre första kvartalen 2019 var utsläppen 40,1 miljoner ton. Det är en minskning med 11 procent på tre år.

Utsläppen minskade kraftigt 2020 på grund av pandemin och ökade igen 2021 – dock inte tillbaka till tidigare nivå, vilket Sveriges Natur skrev om i december. Då handlade det om Naturvårdsverkets rapportering av svenska utsläpp till Klimatkonventionen, som inte kan jämföras direkt med de utsläpp som SCB nu presenterat.

Gäller produktionsbaserade utsläpp

Axel Ehrling, utredare på SCB, säger till Sveriges Natur att SCB:s siffror gäller produktionsbaserade utsläpp, det vill säga utsläpp som uppstår av svenska aktörer, även av svenskägda företag utanför landet. Naturvårdsverket mäter däremot territoriella utsläpp, det vill säga utsläpp som uppstår inom Sveriges gränser, oavsett nationalitet på aktören.

Territoriella utsläpp tar även hänsyn till upptag av växthusgaser. Totalen på dessa utsläpp skiljer sig, men inte trenden.

– Trenden för både territoriella och produktionsbaserade utsläpp är negativ under perioden 2008-2021, säger Axel Ehrling.

Den stora fördelen med SCB:s siffror är att de kan tas fram snabbare, vilket gör det möjligt att få en mer aktuell bild. Tillfälligheter för ett enstaka kvartal kan visserligen bli missvisande, men sifferserien är lång.

De tre första kvartalen 2008, då SCB började producera sina data, var de produktionsbaserade utsläppen 50,3 miljoner ton. Sedan dess (innan den globala finanskrisen) har utsläppen minskat med 29 procent. Det handlar om en lång, tydlig och konstant minskande trend.

Minskningar i alla sektorer

Utsläppsminskningarna 2019-2022 syns i alla samhällssektorer, framförallt inom hushåll, tillverkningsindustri, transportbranschen och el- gas och värmeverk.

SCB ger inga detaljer, men en del är ändå då viss del känt. I dessa sektorer har bland annat fossileldning för el och värme minskat under perioden, till exempel genom stängningen av det koleldade Värtaverket i Stockholm och stopp för torveldning i Uppsala.

Industrin har ersatt fossila bränslen med el och biobränslen. Bilar och andra fordon har både blivit effektivare och i viss utsträckning elektriska.

Fossila bränslen har blivit mycket dyrare under perioden, bland annat därför att priset på koldioxid har ökat inom EU:s utsläppshandel. Oljeeldning för värme i industrier och villor har minskat sedan många år, och den minskningen har fortsatt.

2022-års territoriella utsläpp från Naturvårdsverket kommer först i december 2023.

Senaste nytt från Sveriges Natur direkt i ditt flöde Följ oss på X