Vinnare av Årets tidskrift 2022 & Publishingpriset 2022

En miljon arter kan utrotas enligt ny rapport

Minskningen av pollinerare uppmärksammas särskilt i rapporten. På bilden mnemosynefjäril. Foto: Mats Hellmark

En miljon arter kan utrotas enligt ny rapport

Den nya rapporten från IPBES, FN:s vetenskapliga expertpanel för biologisk mångfald, bekräftar bilden av att vi befinner oss i en ny massutrotning av arter. Upp till en miljon arter hotas av utrotning på grund av mänskliga aktiviteter.

I höstas skrev Sveriges Natur om IPBES och den kommande sammanfattande rapporten om naturens och ekosystemens tillstånd. Den ska presenteras i samband med IPBES plenarmöte i Paris den sjätte maj, men den sammanfattande rapporten på 44 sidor har redan spridits och det underliggande budskapet kommer inte att ändras, enligt nyhetsbyrån AFP.

Enligt rapporten riskerar en halv till en miljon av dagens drygt åtta miljoner arter att utrotas. Konsekvenserna är stora också för mänskligheten. Den drygt 1800-sidiga rapporten visar att den minskade tillgången på ren luft, rent vatten, koldioxidlagrande skogar, pollinerande insekter, proteinrik fisk och andra ekosystemtjänster utgör ett lika stort hot som klimatförändringarna. Man understryker att de båda hoten är nära kopplade.

– Vi måste erkänna att klimatförändringar och förluster av natur är lika viktiga, inte bara för miljön utan också för utveckling och ekonomi. Sätten som vi producerar mat och energi underminerar naturens självreglerande system, säger IPBES ordförande Robert Watson till AFP.

Sjätte massutrotningen

Flera av studiens experter anser att den sjätte massutrotningen av jordens arter redan har inletts. Den senaste inträffade för 66 miljoner år sedan då en asteroid svepte bort en majoritet arter, bland annat dinosaurierna.

Rapporten varnar för att utrotningstakten redan är tio till hundra gånger högre än den genomsnittliga under de senaste tio miljoner åren.

IPBES står för Intergovernmental Science-Policy Platform on Biodiversity and Ecosystem Services. Organisationen har 132 medlemsstater. Plenarmötet i Paris inleds på måndag.

LÄS sammanfattningen av IPBES rapport

LÄS MER om IPBES arbete och rapporter

LÄS AFP:s nyhetsrapportering

Senaste nytt från Sveriges Natur direkt i ditt flöde Följ oss på Twitter