Annons
Impregnera ytterkläder utan giftiga ämnen

Skalkläder och barnoveraller som ska tåla mycket väta och smuts kan behöva impregneras om. Men flera impregneringssprayer innehåller flourkarboner.

Impregnera ytterkläder utan giftiga ämnen

De giftiga fluorkarbonerna håller på att fasas ut. Men i impregneringssprayer för privatbruk finns ämnena fortfarande kvar.

Ytterkläder som exempelvis skalkläder och barnoveraller som ska tåla mycket väta och smuts kan behöva impregneras om efter några tvättar, då den ursprungliga impregneringen tvättats bort. Men flera impregneringssprayer innehåller fluorkarboner.

Fluorkarboner kan påverka såväl immunförsvaret som levern och möjligheten att kunna få barn. Därför fasas de nu ut ur kläder, vilket Sveriges Natur har rapporterat tidigare.

Men i impregneringssprayer för hemmabruk finns ämnena fortfarande kvar.

Bäst är om du frågar efter skötselråd för dina kläder i butiken. Det finns kläder med impregnering som kan återaktiveras genom att du stryker plaggen. Men många nyare material tål inte strykjärnsvärme och då kan du behöva impregnera om plaggen efter några tvättar.

Plagg av bomullspoplin kan vaxas i stället, vilket är bättre för miljö och hälsa.

Det är svårt som konsument att veta vilka impregneringssprayer som innehåller farliga ämnen.

LÄS MER om fluorkarbonfria friluftskläder för barn

I ett danskt test av elva vanliga impregneringssprayer fick bara tre godkänt från miljösynpunkt.

Det är det oberoende danska testinstitutet Forbrugerrådet Tænk Kemi som analyserat innehållet i impregneringssprayerna.

Fem av elva testade sprayer innehöll fluorkarboner. Flera tillverkare uppger att de är i färd med att fasa ut fluorkarboner ur sina produkter och att fluorkarbonfria varianter är på väg ut på marknaden.

Tre av de testade sprayerna innehöll andra ämnen, som i sig misstänks omvandlas till fluorkarboner i naturen. Vissa av de här ämnena kan spridas långt med vind och vatten innan de omvandlas till fluorkarboner. Eftersom fluorkarboner nästan inte bryts ned alls i naturen kan de göra skada på levande djur länge. Ämnet anrikas och drabbar därför de djur som finns högst upp i näringskedjan mest. Man har till och med hittat de här ämnena hos arktiska djur, som isbjörnar.

LÄS MER om omställningen till fluorkarbonfritt

Det finns risk att få i sig fluorkaboner både när man använder produkter som innehåller ämnet och via dricksvatten eller mat när ämnet sprids i naturen.

Fluorkabonerna sprids framför allt när du tvättar kläderna, men också när det regnar på kläder som impregnerats av fluurkarboner.

Artikeln publicerades i