Annons
Nakensnäckor − mellan poesi och biologi

Nakensnäckor − mellan poesi och biologi

Variabel havscitron, rosa rusknuding och större snigelkott. Nakensnäckorna glider fram i ett psykedeliskt gränsland mellan poesi och biologi, men de långsamma rovdjuren gör oss viktiga tjänster.

Den som håller sig på vattenytan kommer förmodligen aldrig att möta en nakensnäcka. Vissa kan bli ett par decimeter långa och går att hitta på någon meters djup, men de flesta kräver dykutrustning och ryms på din yttersta lillfingerled.

− Det är lite som att plocka trattkantareller, när man väl får in blicken har man plötsligt jättemånga omkring sig, säger Kennet Lundin, marinbiolog på Naturhistoriska museet i Göteborg. Förra året hittade han och fotografen Klas Malmberg fyra arter av nakensnäckor som var nya i svenska vatten.

För hårdhudade snorklare är våren precis rätt tid att ge sig ut på nakensnäckejakt under bohuslänska bryggor och i tångruskor. I april håller de sig nära ytan och land eftersom där finns gott om favoritbytet: maneternas polypgeneration som sitter fast i botten.

Nakensnäckorna är havets mördarsniglar. Glupskt äter de sig fram genom mossdjur, sjöpungar och polyper. Men till skillnad från mördarsniglar hör de hemma här och har en viktig roll. Där de har kalasat blir klippan blottad så att nya djur kan sätta sig fast. Och sänd dem gärna en tacksamhetens tanke om du badar på Västkusten och havet inte är fullt av brännmaneter.

Nakensnäckor kryper framåt som vanliga sniglar men har också olika metoder för att glida med i vattenströmmar. Den här draknudingen kan klättra upp till toppen av ett tångblad för att sedan sträcka ut sina långa ryggutskott och segla iväg.
Denna art var ny för Sverige när Klas Malmberg hittade den i december 2018 utanför Smögen. Det är inte så svårt att förstå varför den fick heta granträdnuding på svenska.

Med känselspröten på huvudet kan nakensnäckorna känna smak, lukt och vibrationer. Deras ögon är små fläckar som sitter inbäddade i huden och kan bara skilja på ljus och mörker.

Nakensnäckornas varningsfärger håller hungriga fiskar borta men fungerar inte lika bra för att avskräcka nyfikna människor.
Nakensnäckorna har många organ för att smaka och känna sig fram som vi ännu inte riktigt vet hur de fungerar.
Mjölkträdnudingen är drygt 15 centimeter lång och hör till de största svenska arterna. Liksom andra blötdjur har nakensnäckorna en rasptunga som de använder för att skrapa loss sina fastsittande byten, svampdjur, mossdjur, nässeldjur och sjöpungar.
Mångprickig kottnuding har utskott på ryggen som liknar tallkottar
Den lilla fransträdnudingen har tappat skalet som nakensnäckorna har i sin tidiga barndom och är därmed äldre än en månad. Den stora är max två år, äldre än så blir inte nakensnäckor.
I stället för skal skyddar sig nakensnäckor med brännande utskott på ryggen. En del av nässelcellerna som de äter förs upp till en säck som finns i toppen av de fingerformade utskotten. De bränns inte så starkt men om du skulle få för dig att pussa en nakensnäcka svider det ordentligt.
Nya kalstjärtnudingar. Liksom andra snäckor är nakensnäckorna hermafroditer, alla kan alltså lägga ägg.

Skattletare under isen

Fotografen Klas Malmberg föddes enligt egen utsago med gälar i armhålorna. Han befinner sig helst under ytan, även vintertid när han måste spräcka isen för att komma ner.

Klas Malmberg.

− Det blir många underställ, man känner sig som en korvstoppad Michelingubbe, men när det är kallast är nakensnäckorna flest, berättar han.

Att dyka med hajar och rockor har varit Klas Malmbergs specialitet men det är svårt att leva på i Sverige. Sedan han upptäckte nakensnäckorna har han aldrig velat lämna deras magiska värld.

− Det är som skattletning att söka efter de här små juvelerna.

Man skulle kunna kan tro att de svenska haven framstår som bleka när man dykt i tropiska vatten, men det tycker inte Klas Malmberg.

− Nej, ett tropiskt korallrev blir ett gytter av färger där det är svårt att hitta något. Svenska vatten är tommare, men när man väl har fått upp ögonen för något så är det lättare att se.

Klas Malmberg har övat upp blicken för nakensnäckor och håvat upp många nya arter för Sverige. 2015 gav han och Kenneth Lundin ut boken Svenska nakensnäckor.

Utrustning: 

Nikon D500 med undervattenshus från Sea&sea. Två blixtar Inon Z-240. Objektiv: Nikon 60 mm, Nikon 105 mm och Tamron 10–17 mm.

Artikeln publicerades i
Tillsammans visar vi upp det bästa av naturen Följ oss på Instagram