Annons

Analys: Stora skillnader på utsläppsutvecklingen i EU och Sverige

Höga bränslepriser och mer sol och vind har gjort att industrins utsläpp minskade med  över 16 procent under 2023, vilket är en rekordstor minskning. Också i Sverige har utsläppen minskat men i en betydligt mindre omfattning. Fredrik Lundberg analyserar utvecklingen.

De släppte ut mest koldioxid 2023

Koldioxidutsläppen från svensk industri minskade 2023 med 2,4 procent, en mindre minskning än föregående år. Det visar data från EU:s handel med utsläppsrätter. Sveriges Natur listar landets största utsläppare.

Utsläpp från svensk avfallsförbränning ökar

Sveriges klimatutsläpp minskade med fem procent 2022 och hamnade tio procent under nivån före pandemin. Samtidigt slog utsläppen från sopförbränningen rekord och de svenska utsläppen från biobränslen ökar.

Utsläppsrätter ger miljardintäkter

Priset för att släppa ut koldioxid är högre än någonsin. För svenska företag innebär det kostnader, och intäkter, på hundratals miljoner euro. Sveriges Natur har i samarbete med datajournalister på Newsworthy tittat på vinnare och förlorare i handeln med utsläppsrätter.

De släppte ut mest koldioxid 2022

Koldioxidutsläppen från svensk industri minskade 2022 med 4,4 procent, i linje med en lång trend. Det visar data från EU:s handel med utsläppsrätter. Sveriges Natur listar landets värsta utsläppare både nationellt och på kommunnivå.

Sveriges utsläpp ökar efter pandemin

Sverige släppte ut knappt 48 miljoner ton växthusgaser 2021. Det är mer än pandemiåret 2020, men den långsiktiga trenden visar ändå att utsläppen sakta går ner.

Svenska klimatmål hindras av industrin

Scenarierna för minskade utsläpp av växthusgaser ser ljusare ut än någonsin, men ligger ändå långt från Parisavtalets koldioxidbudget. Flera svenska kommuner ser ut att spräcka budget inom två år.

De släppte ut mest koldioxid 2021

Svensk industris koldioxidutsläpp ökade 2021, men nådde inte upp till de nivåer som rådde 2019. För att klara klimatmålen måste nivåerna minska snabbare. En allt större källa till koldioxidutsläpp är avfallsförbränning.

Fler företag satsar på fossilfri stål med vätgas

För sex år sedan meddelade svenska företag att de skulle satsa på vätgas i stället för kol och koks för att producera stål från svensk malm. Det var då världsunikt, men nu tar andra efter.