Annons

Delseger i kamp mot danskt ö-projekt

Efter hård kritik har dumpningen av slam och dy utanför det svenska Natura 2000 området i danska Kögebukten stoppats. Såväl Naturskyddsföreningen i Skåne som Länsstyrelsen i Skåne och danska Naturskyddsföreningen varnar nu för de långsiktiga effekterna av ö-projektet Lynetteholm.

”Det går att förbättra miljön i våra hav”

Debatt Centerpartiets miljö- och klimatpolitiska talespersoner Rickard Nordin och Magnus Ek föreslår kraftigare sanering, reglering av läkemedels inverkan på vattnet och hårdare kemikalielagar för att förbättra havsmiljön.

Plantering av ålgräsängar kan rädda ekosystem

Ålgräsängar är ett av våra mest artrika och produktiva ekosystem. Deras sediment lagrar kol och näringsämnen, som bromsar klimatförändringar och övergödning. Men tiotusentals hektar har försvunnit på grund av övergödning, överfiske och exploatering av grunda havsbottnar.

Sillfest lockar valar och människor

Sedan fjordarna utanför Tromsø började koka av sill vintertid möts människor och valar runt stimmen. Ljudet av näten som dras in lockar späckhuggare miltals bort.

Vår distans till havet

Essä När torsken, ålen och andra arter är på väg att försvinna från Östersjön för gott, samtidigt som klimatförändringar för med sig nya utmaningar, finns anledning att rannsaka vår kultur. Johan Cederqvist och Susanna Lidström skriver om en distans till havet som vuxit fram genom historien.

Mångfald av liv under ytan

Det finns en fantastisk mångfald av liv under vattenytan som de flesta aldrig ser. Naturskyddsföreningens fototävling Underverk öppnar upp en hotad vattenvärld.

Vrak på havsbottnen kan orsaka stor skada

Längs med Sveriges kuster gömmer sig ungefär 17 000 vrak. 300 av är dem klassade som miljöfarliga och 30 anses utgöra en akut miljöfara. Många av vraken innehåller olja som, om den läcker ut, kan orsaka stor skada på växter och djur i närområdet.

Sälar inte det stora hotet mot fisk i Östersjön

Sälar är inte det stora hotet mot torsk, sill och skarpsill i Östersjön. Grundproblemen är klimatförändringar, övergödning och överfiske, enligt en ny studie från Stockholms universitet.

Plastskräp hotar havssköldpaddan

Plastskräp i haven hotar ett av det marina ekosystemets viktigaste djur – havssköldpaddan. Sveriges Natur har besökt den kenyanska kusten och följt arbetet med att rädda den undan utrotningshoten.

Odling av biobränsle hotar biologisk mångfald

Det ökade markbehovet för att odla biobränsle hotar livsmiljöer för växter och djur världen över. Den varningen utfärdade den internationella forskarpanelen IPBES vid COP 14, den pågående FN-konferensen om biologisk mångfald i Sharm El-Sheikh, Egypten.