Annons

Svårt att nå nytt etappmål för dioxin

Trots årtionden av hårt arbete minskar inte mängden dioxiner i miljön tillräckligt snabbt och människan får i sig nästan dubbelt så mycket av miljögiftet mot vad hälsan tål. Det konstateras i en ny rapport där dioxinsituationen beskrivs som ”långt ifrån acceptabel”. Nu ska ett särskilt utvecklingsprojekt startas för att öka kvalitén på utsläppsstatistiken.

Obetald nota för avfallsbranden i Kagghamra

Dioxinutsläppen från brandröken i Kagghamra mättes aldrig. Vem som får betala för brandens miljöpåverkan återstår att reda ut. Nya lagförslag är på remiss.

Bränder visar brister i kontroll av dioxinutsläpp

Den stora branden på soptippen i Kagghamra avslöjar brister i både lagar och kontroll av dioxinutsläpp. I dag hamnar utsläppen från majoriteten av liknande avfallsbränder utanför statistiken.

EU sänker dioxingräns – Sveriges undantag består

Från 14 till 2 piktogram. Så kraftigt sänkte EU gränsen för hur mycket av miljögiftet dioxin en människa tål innan hälsan riskeras. Nu utreder EU om även gränsvärdet i fisk ska sänkas. I Sverige, som undantas från gränsvärdet, kan fisk med högre dioxinhalter fortfarande säljas. Frågan är dock hur länge.

Dioxiner i Östersjön minskar långsamt

Dioxiner minskar, om än långsamt, medan PFOS inte visar någon tydlig nedåtgående trend trots utfasning. Det är ett par utvecklingstrender för miljögifter i Östersjön som kunnat identifieras tack vare den långsiktiga miljöövervakningen.

Eskil Erlandsson (C): ”Det handlade om surströmmingen”

Att värna det småskaliga fisket i Östersjön var ett av huvudargumenten när svenska politiker försvarade Sveriges undantag att få fiska sill i Östersjön trots att den innehåller förhöjda halter dioxin. Så har det inte blivit. Dessutom har sill från Östersjön sålts i butik och på restauranger utan märkning och hundratusentals barn kan ha fått i sig för höga halter. Men Eskil Erlandsson (C), som då var landsbygdsminister, tycker att beslutet var bra.

Storskaligt fiske fångar mest sill i Östersjön

Större trålare från Västkusten. Det är de som tar upp merparten av Sveriges Östersjösill. Detta trots att regeringens argument för undantaget från giftförbudet var att gynna små aktörer som fiskar lokalt.

Tunga straff för smuggling av östersjölax

Tunga bötesstraff och villkorlig dom för grovt smugglingsbrott. Så slutade det för Blekingeföretagarna som smugglade östersjölax som hamnade i Frankrike.
Dioxin är inte ett gift att leka med, ansåg åklagaren. Och nu pågår en förundersökning i ett liknande fall i Göteborg.
– Dioxin är ju faktiskt ett av de mer farliga miljögifter vi har, säger Maria Johansson, kammaråklagare.

50 år tills man kan äta all fisk från Östersjön

Dioxinhalterna i Östersjön sjunker för långsamt. Nu tror sig Naturvårdsverket veta mer om varifrån giftet kommer. Men det lär dröja innan det går att äta Östersjöfisk helt obekymrat.
– Med den nuvarande förbättringstakten tar det 50 år, om det någonsin går, säger Erik Westin.

Ica byter ut sillburkar efter granskning

ICA byter ut alla sina burkar med matjessill efter Sveriges Naturs granskning.
– Vår information har varit otydlig, säger Peter Berkesten, kategoriansvarig på ICA.
Även branschföreningen ska se över sina rekommendationer.