Annons
Veckans miljönyheter vecka 9 och 10

Blomflugorna härmar honungsbiet.

Veckans miljönyheter vecka 9 och 10

Blomflugor smittar bin med sjukdomar

Att blomflugor sprider sjukdomar till honungsbin kan vara en bidragande orsak till den globala förlusten av pollinatörer visar ny forskning. Anledningen tros vara att blomflugor migrerar över stora sträckor och delar värdväxter med honungsbin.

Kvinnor som kämpar för miljön

I dag, 8 mars, uppmärksammas kvinnors rättigheter och villkor över hela världen. Sveriges Natur har under året intervjuat flera kvinnor som slåss för en bättre värld. Läs mer…

rödräv

Hundratjugo poäng för en skjuten rödräv

Essä I de svenska skogarna pågår just nu slutspurten i ”Rovdjurskampanjen”, där jägare ger sig ut med bössan för att vårda naturen. Men vad är det egentligen man vårdar genom att skjuta så många nötskrikor, måsfåglar och illrar som möjligt?

Billig palmoljeprodukt får rabatt året ut

Den omstridda palmoljeprodukten PFAD, som används i biodiesel, får fortsatt rabatt hela 2018.
– Det här ska gälla ganska länge – om det träder i kraft exakt i juli eller december är inte det viktiga, utan att vi har ett system som håller, säger energiminister Ibrahim Baylan (S) till Sveriges Natur.

Kritik mot att rå palmolja väntas ersätta PFAD

Regeringens nya förslag för att driva bort palmoljeprodukten PFAD från svenska biodrivmedel möts av vitt skilda reaktioner. Mest kontroversiellt är att produkten på kort sikt bedöms ersättas av rå palmolja.

Boliden måste utreda dioxinutsläpp

Möjligheten att minska utsläppen av dioxin från Bolidens smältverk i Rönnskär måste utredas bättre, anser mark- och miljödomstolen i Umeå.

De mest omtalade studierna 2017

En nyhet om läget för korallreven toppade listan över de mest omtalade vetenskapliga artiklarna förra året.

Kommun ignorerar farlig soptipp

Bränder, förhöjd blyhalt i vatten, plastpåsar som flyger iväg och närboende som inte kan vara ute i trädgården på grund av lukt och damm. Så har det varit i området kring Alwex Recycling i Gottåsa i flera år.

Arktis sjöar ruvar på uråldrig koldioxid

Ny forskning visar att miljontals arktiska sjöar inte släpper ut lika mycket metangas som man tidigare trott. Anledningen kan vara variationer i det arktiska landskapet.

Skribent Malin Crona
Senaste nytt från Sveriges Natur direkt i ditt flöde Följ oss på Twitter