Vår tids husmanskost är ofta grön

Förtvivla inte. Foto: Getty

Vår tids husmanskost är ofta grön

Vad i all sin dar ska man göra när hjärnan säger vego men magen viskar husmanskost? Man ger efter förstås.

Var tid har sin husmanskost och 2019 är den ofta grön.

Om det är klassiska folkhemsrätter som saknas i din gröna repertoar finns det gott om knep för att vegofiera dem. För det finns många rätter där tillbehör och smaksättningar ger det mesta av karaktären vad gäller smak och konsistens.

Sugen på raggmunkar med fläsk? Ersätt fläsket med knaperstekt ostronskivling smaksatt med salvia och några droppar rökessens. Lite blötlagda urkramade trattkantareller som får fräsa med på slutet ger extra must. Glöm inte lingonen! Samma svampfräs förstärkt med kryddpeppar kan användas som fyllning i stadiga kroppkakor. Eller blandas med kokta gryn och rullas in i kålblad och bakas till ljuvliga sirapskryddade dolmar.

Klassisk ärtsoppa går förstås utmärkt att göra vegetarisk. Toppa soppan med bitar av hel purjolök som penslats med olja och rostats i 225 grader tills de mjuknat och fått svarta kanter. Ett publikfriande trick är att låta en liten bit ingefära koka med de gula ärtorna, det ger en fin fräschör.

Är det den rustika kalasgrytan boeuf bourguignon du trånar efter? Här handlar det mycket om att få fram en härlig rödvinsbas som kokas länge med rotsaker och en gnutta torkad svamp. Mörk miso, grönsaksbuljong och lite madeira ger extra djup. Bitar av stekt champinjon, vegetariska ”bites”, hårdrostade rödbetor eller palsternacka vänds ner på slutet för att ersätta köttet.

Pannbiff med brunsås? I frysdisken finns mängder av köttliknande biffar. Vill du laga från grunden kan du svänga ihop en mustig linsbiff med svamp och stekt lök. Ett enklare alternativ är ­ugnsbakade rödbetor.

Smashad potatis

Koka en stor gryta potatis med skal när du ändå är i farten. Då kan du göra den här fantastiska resträtten dagen efter. Sätt ugnen på 240 grader varmluft. Droppa oliv- eller rapsolja i en form eller en långpanna klädd med flergångsbakplåtspapper. Lägg en oskalad kokt potatis på pölen. Tryck till så att potatisen spricker och pressa med handflatan till en centimetertjock blaffa. Pensla med olja. Salta. Fortsätt med alla potatisar. Baka potatisen tills den är krispig och gyllene, cirka 20 minuter. Strö örtkrydda, svartpeppar och riven parmesan eller lagrad svensk hårdost över varje potatis. Baka i ytterligare fem minuter. Servera gärna till en mustig vintergryta.

Artikeln publicerades i
Senaste nytt från Sveriges Natur direkt i ditt flöde Följ oss på X