Annons
Sverige tiger om rysk ledning för naturgas
Naturgas från Ryssland når Tyskland vid Greifswald.

Det tyska landfästet för naturgasledningen Nord Stream finns vid Greifswald. Foto: Nord Stream AG

Sverige tiger om rysk ledning för naturgas

Regeringen tiger om de ryska planerna på att dra en ny ledning för naturgas utanför Gotlands kust.

– Det är märkvärdigt tyst, säger EU-parlamentarikern Peter Eriksson (MP).

Den nya gasledningen skulle dras bredvid Nord Stream som redan går i havet utanför Gotland. Ledningen, som skulle frakta naturgas från Ryssland till Tyskland, har fått stor uppmärksamhet i den europeiska debatten. En orsak är att projektet anses strida mot EU:s regler om konkurrens eftersom det ryska företaget Gazprom skulle få ensamrätt på leveransen. Många befarar också att Nord Stream 2 skulle bygga in Europa i ett beroende av rysk naturgas i decennier framåt.

– Allt talar för att det är helt galet att investera i infrastruktur för fossil gas när vi snabbt måste ställa om till förnybart, säger Peter Eriksson, en av miljöpartiets företrädare i EU-parlamentet.

Men skulle inte naturgasen ersätta kol?

– Det är väldigt oklart. Dessutom är ledningarna inne i Ryssland långa och gamla och läcker koldioxid. Om man skulle jämföra är nog den här gasen lika farlig för klimatet som kol.

Peter Eriksson anser att regeringen borde använda sin röst i Europeiska rådet för att få till en ordentlig konsekvensanalys av Nord Stream 2 där man också undersöker om den är förenlig med EU:s nya lagstiftning. För Sverige är i hög grad berört av planerna. Ledningen ska gå genom Sveriges ekonomiska zon och när den första ledningen byggdes utgick arbetet från gotländska Slite. Ändå har regeringen, enligt en sökning i pressklipp, inte någon gång uttalat sig i frågan. Ärendet borde ligga på näringsminister Ibrahim Baylans bord, men hans pressekreterare hänvisar till tidigare miljöminister Åsa Romson.

Men Romson har ju slutat?

– Det är i alla fall där frågan ligger, säger Gunilla Hjalmarson, pressekreterare hos Baylan.

Det är inte omöjligt att den svenska tystnaden hänger ihop med valet av roterande medlemmar i FN:s säkerhetsråd i juni där ett ryskt veto skulle kunna blockera de svenska ambitionerna om en plats. Men det kan också handla om en ovilja att stöta sig med Tyskland vars industri skulle tjäna på ledningen. Något som skulle vara extra olämpligt om regeringen skulle behöva dra tillbaka en försäljning av det tyska brunkolet.

LÄS MER om brunkolsaffären

Senaste nytt från Sveriges Natur direkt i ditt flöde Följ oss på X