Annons
Slår bromsen till för elcykeln efter valet?
Kvinna cyklar genom staden på en elcykel.

Den som köper en elcykel eller elmoped kan få bidrag. FOTO: Getty Images

Slår bromsen till för elcykeln efter valet?

Elcykeln har blivit en symbolfråga i klimatdebatten som skär en djup skåra mellan de politiska blocken. Allianspartierna vill avskaffa bidragen till elcyklarna, medan de rödgröna vill behålla den. I partiledardebatterna har Ulf Kristersson (M) och Ebba Busch Thor (KD) använt bidragen till elcyklarna som ett slagträ och menar att det är en ineffektiv plakatpolitik.

LÄS MER: Allt du behöver veta om valet 2018

Sedan 1 februari 2018 kan den som köper en elcykel, elmoped eller elmotorcykel ansöka om en premie hos Naturvårdsverket. Premien täcker 25% av köpet upp till ettmaxbelopp på 10 000 kronor.  Regeringen har avsatt 350 miljoner kronor per år under perioden 2018-2020 för subventioner till elcyklar, vilket totalt blir drygt en miljard kronor.

Regeringen och Vänsterpartiet vill med elcykelpremien få fler att investera i en elcykel, och använda den istället för bilen när de ska ta sig till jobbet.

Intresset för bidraget är stort. Om ansökningarna kommer in i samma takt som den senaste tiden pekar prognosen på att pengarna för 2018 kommer att ta slut redan i slutet av september, enligt Naturvårdsverket.

Branschorganisationen Cykelbranschen beräknar att mellan 130 000 –150 000 elcyklar kommer säljas under 2018, vilket enligt dem är ökning med 120% jämfört med föregående år.

Ett rött skynke för Alliansen

Moderaterna och Kristdemokraterna har lovat de ska avskaffa bidragen till elcyklar vid ett maktskifte. De tycker elcykelpremien är ett av många exempel på att regeringen för en plakatpolitisk klimatpolitik som är ineffektiv. Deras partiledare använder den ofta som slagträ i partiledardebatterna.

I Agendas partiledardebatt söndagen den 6 maj sa Ulf Kristersson (M) så här,

– Ni (regeringen) lägger en miljard kronor på att subventionera elcyklar. Det skulle göra mycket större nytta om vi använde en miljard kronor i internationella klimatinvesteringar.

Den största kängan gav Ebba Busch Thor (KD) i en replikväxling med Gustav Fridolin (MP) i Aftonbladets partiledardebatt.

– Det kommer att stå i historieböckerna att du hade råd med en miljard till att skattesubventionera elcyklar här i Stockholm, men du hade inte råd med Tuva, 6 år, i behov av assistans, som kommer att behöva flytta in på institution. Det är resultatet av er politik.

Liberalerna och Centerpartiet har sagt att de också vill avskaffa elcykelpremien. Liberalerna vill inte att skattepengar ska gå till privata inköp av cyklar med stor byråkrati och administration som följd. Centerpartiet vill prioritera andra åtgärder, som till exempel att få ner utsläppen i transportsektorn.

Saknas beräkningar

Fredrik Wikström, Docent i Miljö- och energisystem på Karlstads universitet, skriver i en debattartikel på Ny Teknik 30/8 2018,  att hela debatten baseras på känsloargument och lösa antaganden.

Han ser inga beräkningar på kostnadseffektiviteten i att subventionera elcyklar från de som debatterar. Varken från de som för eller från de som är emot.

Fredrik Wikström uppmanar politikerna analysera elcykelpreminens effekter innan man beslutar om man ska riva upp förslaget eller inte.

LÄS MER: Na(KD)del elcykel i Ebba Busch Thors tal

LÄS MER: Regeringen inför bidrag till elcykel

LÄS MER: Satsa på rätt elcykel

LÄS MER: Elcykeln årets julklapp

Senaste nytt från Sveriges Natur direkt i ditt flöde Följ oss på Twitter