Annons
Avdragsrätt för klimatkompensation

Järn- och stålindustrin är en stor utsläppare som är med i utsläppshandelssystemet.

Avdragsrätt för klimatkompensation

Regeringen föreslår avdragsrätt för företag som klimatkompenserar genom att köpa in och makulera utsläppsrätter från det europeiska systemet för utsläppshandel. Det kan ge viss klimatnytta men påverkar rea-priserna på utsläpp marginellt.

Utsläppen av växthusgaser inom EU:s system för utsläppshandel (ETS) har minskat med nästan en femtedel sedan systemet startade år 2005. För den innevarande handelsperioden fram till 2020 beräknas det finnas ett överskott av drygt två miljarder ton utsläppsrätter på marknaden.

Gratistilldelningen till företagen i den handlande sektorn har varit generös samtidigt som ekonomiska kriser och inflöde av andra typer av utsläppsrätter utifrån har minskat efterfrågan. Det gör att priset på ETS-utsläppsrätter har sjunkit till en låg nivå, cirka fem öre kilot i dagsläget. Det råder stor enighet om att marknaden för att börja fungera igen behöver ett massivt borttagande av utsläppsrätter. EU har beslutat att minska antalet utsläppsrätter med 900 miljoner ton genom att senarelägga auktionering av rätterna till slutet av perioden. Det minskar dock inte det totala överskottet fram till 2020.

Den svenska regeringen har genom finansdepartementet lagt ett förslag som från och med nästa år ska göra det möjligt för svenska företag att göra skatteavdrag för sina kostnader om de makulerar utsläppsrätter. Det är dock bara företag utanför handelssystemet som får göra avdrag och bara för europeiska utsläppsrätter. En annan begränsning är att avdraget bara får göras för klimatkompensation inom den egna verksamheten. Man får med andra ord inte köpa på sig mer utsläppsrätter än man har utsläpp. Finansdepartementet räknar med att det nya skatteavdraget ska ge ungefär 300 000 ton i minskade utsläpp per år. Prispåverkan på återstående utsläppsrätter bedöms som marginell.

Senaste nytt från Sveriges Natur direkt i ditt flöde Följ oss på X