Rebecka Le Moine utses till Årets miljöhjälte

Rebecka Le Moine utses till Årets miljöhjälte

Biologen Rebecka Le Moine utses till Årets Miljöhjälte för sitt arbete med att göra biologisk mångfald intressant för alla. Sveriges Natur gratulerar och återpublicerar eldsjälsintervjun vi gjorde med henne för två år sedan.

Fotograf Ola Jennersten/N IBL WWF

Rebecka Le Moine från Linköping har utsetts till årets miljöhjälte av WWF i kategorin grön naturvård och biologisk mångfald. Juryn lyfter bland annat hennes arbete med FN:s internationella dag för biologisk mångfald.

”Hon är en biolog som brinner för att skydda allt från det myllrande livet i skogen ner till minsta mossa, till karismatiska djur som tigrar. En entusiastisk miljöhjälte med stor drivkraft”, står det bland annat i motiveringen.

Malena Ernman fick priset Årets miljöhjälte i kategorin klimat och ekologiska fotavtryck. Årets övriga nominerade var humledoktorn Björn Cederberg, matinspiratören Paul Svensson, naturens rättighetskämpe Pella Thiel och författaren Bengt Oldhammer.

Vi intervjuade Rebecka Le Moine i Sveriges Natur nummer 3 2015. Då handlade det om hennes arbete med Naturskyddsföreningens skogsgrupp i Östergötland:

Skogens väktare

Rebecka Le Moine drog igång en skogsgrupp i Östergötland 2013 som nu har ett 40-tal medlemmar. De har redan bidragit till att rädda en skog. 

Varför fastnade du för skog?

– Jag har alltid varit fascinerad av natur och att bevara arter. När jag studerade biologi fick jag svart på vitt om hur allvarligt läget är. Jag följde med Naturskyddsföreningens sakkunniga på inventering och vi hittade hur många arter som helst. Efteråt kalhöggs många av platserna. Det blev en startpunkt.

Hur gjorde ni?

– Vi gjorde medlemslistor och tog fram en inventeringsmall med enkla artbeskrivningar. Man ska inte behöva vara biolog. Vi ordnade en nybörjarhelg och studiecirklar där man kunde specialisera sig på lavar, mossor, kärlväxter, svampar och fåglar. Vi fick också förfrågningar att titta på miljömärkta hyggen (FSC).

Hur såg det ut på hyggena?

– Både bra och dåligt. Ett hygge fick klart underkänt, gamla fina liggande träd var helt överkörda och knappt någon kantzon kvar mot sjön. Intill hittade vi snabbt nio signalarter, så det som avverkats hade säkert haft höga naturvärden. Men vi inventerar också skogar som anmälts för avverkning. En gång hittade vi en som var så fin att vi tipsade Skogsstyrelsen och skogen fick biotopskydd, jätteroligt! Sådant ger energi. Men även på hyggen som är förfärliga gäller det att inte bli uppgiven, utan kartlägga problemen och strukturera vad man kan göra.

Hur många är med i gruppen?

– Totalt runt 40 och det kommer nya hela tiden. Ålder och bakgrund varierar jättemycket. Det enda som krävs är intresse. Och det är det många som har.

Rebecka Le Moine:

Bor: Nykil nära Linköping

Jobbar som: Biolog

Framtidsdröm: Att jobba professionellt i en ideell organisation med det jag brinner för. I dag jobbar jag som konsult utifrån uppdrag och lagar, men ibland känns det frustrerande eftersom jag skulle vilja förändra mer från grunden.

Text Mats Hellmark

LÄS MER intervju med Pella Thiel

Porträttintervju med Rebecka Le Moine

Fotograf Ola Jennersten/N IBL WWF
Senaste nytt från Sveriges Natur direkt i ditt flöde Följ oss på X