Forskare har hittat plast i dricksvatten i hela världen
Vattenkran som fyller upp ett dricksglas med vatten

Forskare har hittat mikroplaster i dricksvatten i hela världen. FOTO: Getty Images

Forskare har hittat plast i dricksvatten i hela världen

Forskare har nu hittat spår av plast i dricksvatten i hela världen. I USA fanns mikroplaster i så gott som alla vattenprover och i Europa fanns plast i en majoritet av det undersökta kranvattnet.

Haven är fulla av plast och miljontals fiskar, fåglar och marina däggdjur dör årligen när de äter stora som små plastbitar för att sedan svälta ihjäl.

Mikroplast uppstår när plastprodukter långsamt slits sönder för att sedan transporteras bort via luft och vattendrag. I Paris till exempel, har forskare räknat ut att det faller ned kring tio ton mikroplast från himlen varje år. Partiklarnas effekt på människor är fortfarande relativt okänd. De minsta partiklarna vet man kan vandra genom cellväggar och i vilda djur har man sett att giftiga ämnen sipprar ut i vävnader.

Mikroplast i dricksvatten

Enligt en artikel i den brittiska tidningen The Guardian finns nu mikroplast i drygt 83 procent av världens dricksvatten. Forskare har i många år varnat för att dessa små partiklar av plast blivit allt vanligare i världens hav, men det är först nu som kranvatten har analyserats från flera länder. I snitt låg antalet plastpartiklar per halvliter på 4,8 i USA och 1,9 i Europa.

LÄS MER: Konstgräsplaner sprider mikroplast i miljön

Allt fler studier visar att mikroplast förekommer nästan överallt. I Tyskland analyserades öl från 24 bryggerier där plastbitar och fibrer hittades i alla 24. Men partiklarna har även observerats i socker och honung.

Analysen som beställdes av sajten Orbmedia undersökte endast förekomsten av mikroplast större än 2,5 mikrometer, mindre partiklar än så kan därför också finnas i dricksvattnet.

Och Kenneth M Persson, professor i teknisk vattenresurslära vid Lunds tekniska högskola, tonar ned riskerna med större partiklar av mikroplast i en intervju med tidskriften Cirkulation:

– Större föroreningar som de här tas normalt inte upp av kroppen utan vi bajsar ut dem.

LÄS MER: Så sorterar du soporna rätt

För att minska mängden mikroplast i våra vatten tipsar orbmedia om sex förändringar som du själv kan göra:

  1. Använd inte plastpåsar. Ta med en tygpåse eller väska istället.
  2. Sluta med engångssugrör. De finns att köpa i metall och hårdplast som räcker längre.
  3. Dina fleacekläder avger upp till 700 000 syntetiska fibrer under en enda tvätt. De hamnar i luft, vatten och jord. Använd tvättfilter som fångar partiklar ned till 160 mikrometer. För att minska risken för att mikroplaster frigörs när du tvättar syntetplagg kan du tvätta i låg temperatur och använda fintvättprogram.
  4. Använd tandborstar av bambu och lin.
  5. Latex och Akrylbaserad färg är flytande plast. Skölj inte penslar i diskhon, utan använd ett glas med vatten och såpa istället. Sopsortera med andra färger som ska slängas.
  6. En vanlig enlitersflaska bryts ned till mikroplast och kan täcka områden på upp till 1 600 meter. Använd en egen plastfri flaska av glas eller metall.
  7. Nästan två miljarder däck produceras årligen i världen. Dammet från däcken spolas bort från vägarna med regn och hamnar i sjöar och vattendrag. Minska dina privata resor och samåk istället eller använd lokal transport.

LÄS MER: Frågor och svar om plast

LÄS MER: Nu ska plastens påverkan på miljön utredas

Hur gör du för att minska din vardagsanvändning av plast? Använder vi för mycket plast även i Sverige?
Diskutera gärna på Sveriges Naturs Facebooksida:

Senaste nytt från Sveriges Natur direkt i ditt flöde Följ oss på X