Annons
Folkrörelse med fokus på förändring

Artprojekten är konkreta exempel på ”kraft att förändra”, temat för årets rikskonferens i Kristianstad. Sedan några år häckar vilda storkar åter i Skåne.

Folkrörelse med fokus på förändring

Trollsländor och storkar visade på kraften i en förening som behövs mer än någonsin. Det mullrade i folkrörelsen i Kristianstad.

1954 häckade det sista storkparet i Skåne. Landskapets ikoniska jättefågel försvann, efter hundra år av utdikning av våtmarker, uppodling av betesmarker och skogsplantering.

Men historien slutar inte där. Efter 30 år av ideellt arbete häckar åter vilda storkar i Skåne sedan 2014. Storkprojektet som drivs av Naturskyddsföreningen Skåne och Skånes ornitologiska förening lyckades vända utvecklingen.

Väldiga vingar svävar in över träden i Fulltofta, precis intill ett av de fyra hägnen. Rikskonferensdeltagare på utflykt drar efter andan och tappar för ett ögonblick koncentrationen på projektledaren Petter Albinsson.

Han berättar att 60 volontärer matar storkarna tre gånger om dagen. Men det handlar inte bara om att rädda en art. Storken kan väcka engagemang för livsmiljöer som är viktiga för många flera arter.

Projektledaren och länsförbundsordföranden Linda Birkedal visade artrika trollsländemiljöer.

Som trollsländor. Över hundra volontärer deltog i atlasinventeringen av Skånes trollsländor – medborgarforskning som lockar nya intresserade och ger koll på landskapet.

LÄS MER Reportage om inventeringen av Skånes trollsländor

De gamla tegelbruksdammarna vid Hercules är en av de artrikaste miljöerna. Här visade projektledarna Linda Birkedal och Magnus Billqvist vackert tecknade mörka lyrflicksländor, trots att det egentligen blåste lite för mycket.

Lars-Bertil Nilsson fick närkontakt med en mörk lyrflickslända.

Kraft att förändra

Artprojekten är konkreta exempel på ”kraft att förändra”, temat för årets rikskonferens i Kristianstad. En helg ägnad åt inspiration och samtal om hur föreningen ska engagera och nå ut till fler.

Kraften behövs, för som ordförande Johanna Sandahl konstaterade i sitt invigningstal är efterfrågan på föreningens kunskap om miljö och natur stor.

Johanna Sandahl intevjuades på scenen av Martin Emtenäs.

– Vår tid är nu. Debatten är en helt annan än för ett år sedan, sade hon och fick eldunderstöd av Fältbiologernas vice ordförande Leo Rudbergs brandtal:

– Vi står inför de allvarligaste hoten i mänsklighetens historia: Klimatkrisen och artdöden. ”Business as usual” leder till helvetet på jorden! Västvärldens makthavare, främst rika vita cis-män, bär skulden och värst drabbas vi unga, rasifierade och urfolk. Vi behöver ställa om, radikalt!

Leo Rudberg.

270 medlemmar från hela landet diskuterade omställning, miljögifter, gruvor, våtmarker, hotade miljöförsvarare och globala mål. Men också praktiskt kretsarbete som hur man påverkar lokal miljöpolitik, hittar nya medlemmar och får passiva att bli aktiva.

Konferensen ställde sig också bakom ett upprop från länsförbundet i Skaraborg om risken för spridning av miljögiftet PFAS från den militära flygplatsen i Karlsborg till Vättern.

270 medlemmar från hela landet diskuterade omställning, miljögifter, gruvor, våtmarker, hotade miljöförsvarare, globala mål och praktiskt kretsarbete.

Natur in i stan

Utomhusseminarier om Operation rädda bina, naturens simborgarmärke Naturfalken och ”Fixa grejen”, där deltagarna fick göra bivaxdukar av gammalt tyg för att minska plastanvändningen, lockade många.

Utflykten till Håslövs ängar bjöd på fina fågelmöten.

I Kristianstad når naturen ända in i stan, så det var lätt att komma ut i det vårligt vackra Vattenriket. Christer Neidemans tur bjöd på fågelmöten med vadare som rödspov och brushane och rovfåglar som lärkfalk och fiskgjuse vid Håslövs ängar, följda av vandring i sandiga marker vid kusten nära Åhus. På kvällsexkursionen längs Linnérundan överröstade näktergal och gräshoppssångare motorledens buller.

Stefan Sundström sjöng naturinspirerade låtar från nya albumet som kommer i augusti.

Under lördagens middag underhöll Stefan Sundström med naturinspirerade låtar från nya albumet som kommer i augusti. Naturskyddsföreningens Skogspris delades ut till Cecilia Lundin och Täby kommun som enligt motiveringen ”på ett utomordentligt sätt utvecklat vård och skötsel av kommunens tätortsnära skogar och öppna landskap”. Utmärkelsen Silverfalken för uthålliga och inspirerande insatser gick till Stina Elming från Boden, Bengt Nihlgård från Höör och Karl-Axel Reimer från Trosa.

Artikeln publicerades i
Senaste nytt från Sveriges Natur direkt i ditt flöde Följ oss på X