Annons
Coop får kritik för erbjudande om flygresor

Coop marknadsför sig som "Sveriges grönaste matkedja". Men erbjudandet att lösa in poängen mot flygresor upprör medlemmar.

Coop får kritik för erbjudande om flygresor

Coop marknadsför sig som Sveriges grönaste matkedja. Men uppmaningen att lösa in medlemsbonusen till flygresor har upprört medlemmar.​
– Man undrar vilket budskap de vill sända ut och stå för, säger Anders Lindahl, medlem i både Coop och Naturskyddsföreningen.

Coop marknadsför sig som Sveriges grönaste matkedja och hänvisar till att de toppar kund- och marknadsundersökningar när det gäller hållbarhet.

Men kooperativet skickar aktivt ut pushnotiser till sina medlemmar där de lockar med helgresor till andra länder. Anders Lindahl är en av Coops medlemmar som har reagerat på detta.

– Det är en fråga om vilka signaler man sänder och var de vill stå i frågan. Det tycker jag är viktigt, säger Anders Lindahl.

Har funnits sedan 2014

Erbjudandet att växla poäng mot flygresor har funnits sedan 2014 enligt Coop och kom till efter en medlemsundersökning. Då var det många som var intresserade av reserabatter.

– Det finns rabatt på elcyklar och vanlig cykel, vi vill att man ska kunna göra ett stort antal val. Sen jobbar vi som företag med transporter och hur vi transporterar våra varor, vi har ett eget tåg som går mellan Malmö och Bro med varor, säger Tobias Rydergren presschef på Coop.

Vid frågan om de är oroliga för att förlora sin ledande plats bland Sveriges grönaste företag på grund av flygrabatten svarar Coop:

– Självklart har vi en ambition att vara ett av de ledande företagen när det gäller att jobba med hållbaret och miljöfrågor.

Men Anders Lindahl håller inte riktigt med.

– Hur mycket ekologiskt behöver man egentligen köpa, för att kompensera en flygresa?

LÄS MER: Skattetöd till flyget högre än flygskatten

LÄS MER: Klimatforskaren som slutade flyga

Ämnen:
Senaste nytt från Sveriges Natur direkt i ditt flöde Följ oss på Twitter
Annons