Annons
Billigare att åka tåg i EU

Nu blir det förhoppningsvis billigare och enklare att åka tåg i EU.

Billigare att åka tåg i EU

De senaste 25 åren har det blivit krångligare att åka tåg över nationsgränserna i Europa. Det ska det bli ändring på nu, hoppas EU-parlamentet som igår klubbade nya regler som ska göra det enklare och billigare att resa med tåg kors och tvärs mellan Europas länder.

1992 beslutade EU att ta bort de sista hindren för fri konkurrens mellan flygbolagen i Europa. Många nya lågprisbolag startades och dumpade biljettpriserna, vilket i sin tur satte press på de gamla statliga flygbolagen att följa med nedåt i prispressen.

Resultatet lät inte vänta på sig. På bara några år förändrades européernas resvanor radikalt. Från att tåget varit ett av de billigaste och vanligaste transportmedlen på internationella sträckor som Köpenhamn–Bryssel, Stockholm–Hamburg och Paris–Rom blev flyget den nya normen. I ett längre perspektiv sjönk tågets andel av transporterna i Europa, såväl för gods som för passagerare, från 20 procent 1970 till 11,7 procent idag.

– Skurken bakom den här utvecklingen är det billiga flyget i Europa i kombination med avsaknaden av investeringar i tåginfrastruktur, säger Jakop Dalunde, europaparlamentariker för Miljöpartiet, till Sveriges Natur.

Idag har de flesta resenärer glömt att en tur- och returflygbiljett mellan Sverige och en destination någonstans i Europa kostade runt 3 000 kr före avregleringen, motsvarande drygt 4 000 kr i dagens penningvärde. Idag tar semesterresenärerna för givet att man kan komma till London, Paris eller Medelhavet för under tusenlappen, om man bokar i god tid.

Nu hoppas den majoritet i EU-parlamentet som på onsdagen klubbade igenom de nya tågreglerna på en liknande utveckling när det gäller tågtrafiken mellan medlemsländerna. För de senaste 25 åren har inte tågtrafiken bara tappat i konkurrenskraft när det gäller biljettpriser, tågbiljetterna har också blivit svårare att boka, medan allt fler långdistanståg, inte minst nattågen, lagts ner i brist på resenärer.

För två år sedan kastade SJ in handduken och slutade helt att sälja tågbiljetter till destinationer utanför Skandinavien.

– Det kostar mer än det smakar för oss att hjälpa folk att komma ut i Europa och det kan vi inte fortsätta med, sa SJ:s kommunikationsdirektör Helga Baagøe då.

Effekten blev att de flesta av de som ännu tåg tåget till kontinenten tvingades ge upp och börja flyga.

EU:s nya regler för Europas tåg innebär att medlemsländerna ska samordna tågteknik och säkerhetsstandarder. Dessutom öppnar de för mer konkurrens mellan tågbolagen. Snart blir anbudsförfarandet – som idag finns i Sverige, Tyskland och ytterligare fyra medlemsländer – norm inom hela EU.

Om avreglering och ökad konkurrens på rälsen kommer att locka tillbaka resenärerna från flyget till tåget återstår att se. Alla är inte övertygade om att ökad konkurrens är rätt väg att gå. Såväl de gröna partierna som flera vänsterpartier röstade därför emot förslaget.

– Utan några framsteg när det gäller internationell biljettförsäljning och trafikinformation innebär de nya reglerna ett svek mot tågresenärerna, kommenterar Jakop Dalunde från Miljöpartiet, som hade hoppats att se andra lösningar för att locka tillbaka resenärerna till tågen.

Europaparlamentarikern Roberts Zile från Lettlands liberalkonservativa parti, är däremot positiv till de nya EU-reglerna.

– Valfrihet är bra. Mer valfrihet är ännu bättre. En större konkurrensutsättning kommer att leda till bättre kvalitet, tror han.

Senaste nytt från Sveriges Natur direkt i ditt flöde Följ oss på X